Star wars a new hope script pdf

Voor het Amerikaanse raketdefensieprogramma, zie Strategic Defense Initiative. Star Wars is een Amerikaanse epische space-opera-franchise die bestaat uit een star wars a new hope script pdf bedacht door George Lucas. In 2012 werd zijn bedrijf Lucasfilm overgenomen door de Walt Disney Company.

Star Wars bestaat anno 2017 uit twee afgeronde trilogieën, twee films van een lopende trilogie en één losstaande film. De eerste twee trilogieën hebben in de loop van de jaren verschillende nabewerkingen gehad. De films samen werden genomineerd voor 21 Oscars, waarvan er tien werden gewonnen. De filmserie heeft geleid tot een media-franchise buiten de filmreeks om genaamd de Expanded Universe. De franchise portretteert een universum dat zich afspeelt in een sterrenstelsel dat wordt omschreven als ver, ver weg.

Het toont vaak de Jedi als een representatie van het goede, in strijd met de Sith, hun kwade tegenhanger. Hun wapen van keuze, het lichtzwaard, wordt algemeen erkend in de popcultuur. De films zijn niet in chronologische volgorde gemaakt. 12 in Top 250 van IMDb. De 10 bioscoopfilms brachten gezamenlijk als filmreeks ruim 8 miljard Amerikaanse dollar op en staat daarmee op de 2e plaats in de Lijst van succesvolste filmreeksen.

De films hebben in de loop van de jaren verschillende nabewerkingen gehad. In 1997 kwam de originele trilogie opnieuw in de bioscoop met de eerste grote aanpassingen. Een bekende wijziging is de Han shot first-scène. Deze uitgave wordt de Special Edition genoemd. In 2004 volgde de originele trilogie op dvd met een tweede aanpassing.

Controversieel was het vervangen van acteur Sebastian Shaw door Hayden Christensen in de eindscène van Episode VI. In 2006 kwam de originele trilogie op dvd zonder aanpassingen. Zo werd het personage Yoda compleet CGI gemaakt in Episode I. In 2008 kwam er een film en animatieserie Star Wars: The Clone Wars. Deze serie is gericht op de jeugd, en speelt zich af tussen Episode II en Episode III.